Αρχική Επικαιρότητα Σκιαμαχία στη Βουλή με χαμένη την κοινωνική αλληλεγγύη

Σκιαμαχία στη Βουλή με χαμένη την κοινωνική αλληλεγγύη

546
0

της Νέλλης Τάσση

Σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, διεξήχθη χθες η ομιλία στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική. Επιδίωξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν ο απολογισμός των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης των τελευταίων τριών ετών, που θεωρεί πως η κυβέρνηση έφερε εις πέρας. Εντέλει η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των κομμάτων, ιδίως μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιώδες στο κρίσιμο ζήτημα της ανάγκης ισχυρής στήριξης της κοινωνικής συνοχής που σήμερα δοκιμάζεται υπό το βάρος της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η όλη συζήτηση χαρακτηρίστηκε από έντονο προεκλογικό κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη πως σήμερα 7 Ιουλίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οδεύει ολοταχώς για τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο, που συνιστά επίσημα προεκλογική περίοδο, ανεξαρτήτως του πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Στην εισαγωγή της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε την σημασία που έχει ο πολίτης στην κατεύθυνση των κυβερνητικών πολιτικών. Συνεχίζοντας, επισήμανε πως η προσέλκυση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, άνοιξαν χιλιάδες θέσεις εργασίας μειώνοντας το φράγμα της ανεργίας. Παράλληλα, σημαντικές κυβερνητικές τομές χαρακτήρισε την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% καθώς και στην εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα της ΓΣΕΕ  με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εξασφαλίζοντας το σταθερό μεροκάματο του εργαζομένου. Οι εργατοτεχνίτες επίσης, δήλωσε πως αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους

Εν συνεχεία, τόνισε την αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στα χρόνια της πανδημίας κατά περίπου 5 μονάδες, από το 17,2% επί ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό 12,5% σχολιάζοντας πλέον η χώρα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα κράτη με την μεγαλύτερη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο καταπολέμησης της ανεργίας, αναφέρθηκε στην ενθάρρυνση ανέργων να βρουν εργασία, με 300 ευρώ επιδότηση, και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών άνω των 55 με προγράμματα απασχόλησης, δεσμευόμενος στην επέκταση των προγραμμάτων, στους τομείς απασχόλησης σε φορείς του δημοσίου. Επιπλέον, ανέφερε πως η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού από 650 σε 713 Ευρώ δεν αποτελεί φυσικά αντιστάθμισμα της ακρίβειας, ωστόσο θωρακίζει τα πιο χαμηλά αμειβόμενα στρώματα έναντι στις ανατιμήσεις. Με τις δηλώσεις αυτές απάντησε στις αιχμές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αδυναμίας στήριξης του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ στηλίτευσε την αδιαφορία διακομματικής στήριξης των τωρινών κυβερνητικών πολιτικών, που όπως επισημαίνει ο ίδιος, θεωρούνται ευνοϊκές για το σύνολο.

Δεσμεύτηκε, επιπλέον, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1-1-2023, καθώς και το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από χρόνια. Εξήγγειλε επίσης ελαφρύνσεις για τους έχοντες οφειλές στον ΕΦΚΑ, περί ένταξης τους σε σύστημα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων των δόσεων από το ΥΠΟΙΚ, καθώς και σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο υποδεικνύει πως με την κατάλληλη εποπτεία, μπορούν να προκύψουν υψηλότερες συντάξεις.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα στον χώρο της ασφάλισης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι λύθηκαν όλες οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες, καθώς από το πρώτο δίμηνο του 2022, εκδόθηκαν όλες οι συντάξεις που εκκρεμούσαν από το 2019, χαρακτηρίζοντας ντροπή την αναμονή των συνταξιούχων να περιμένουν χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους.

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, προκάλεσαν την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παίρνοντας τον λόγο, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, τονίζοντας πως η κοινωνική πραγματικότητα για κάθε πολίτη διαφέρει σημαντικά από αυτήν που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τα φλέγοντα ζητήματα του πληθωρισμού, της ακρίβειας, την αύξηση στην τιμή της βενζίνης, την πανδημία και την σκευωρία Novartis. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εργασιακό μεσαίωνα, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχετε ντυθεί ΚΚΕ κύριε Μητσοτάκη. Εσείς που έχετε δημιουργήσει μία ζούγκλα για τους εργαζομένους..επενδύετε σε έναν λαό που νομίζετε ότι έχει άγνοια. Μην υποτιμάτε έτσι τον λαό», χαρακτηρίζοντας  στη συνέχεια την ομιλία του πρωθυπουργού ως προεκλογικό παιχνίδι.

Κατηγορίες επίσης του πρόσαψε, σχετικά με την διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα την αποστολή πολεμικού υλικού στην εμπόλεμη Ουκρανία, με την χώρα να βρίσκεται 4η στην κατάταξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ που απέστειλαν όπλα, υπονοώντας ότι εμπλέκεται η χώρα σε περιπέτειες και αστάθεια, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για την μη διατήρηση διπλωματικής-μετριοπαθούς στάσης. Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, αναφέρθηκε επικριτικά στον όρο Turkaegean, καθώς και στην δέσμευση Biden να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για την χώρα.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε σχετικά με την σκευωρία Novartis. Επ’ αυτού, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, στήνοντας δικαστήρια και προκαταβάλλοντας την κρίση της δικαιοσύνης, με την εξόντωση εισαγγελέων, μαρτύρων και δημοσιογράφων και την στοχοποίηση προσώπων, όπου αποδείχθηκε εν τέλει από το δικαστήριο ότι ουδεμία σκευωρία υπήρξε.

Ύστερα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας πως βάσει στοιχείων της Eurostat, καταγράφηκε νέα αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού, ενώ ο ενεργειακός πληθωρισμός άγγιξε το ποσοστό του 61%. Η στεγαστική κρίση, επίσης βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, με τα νοικοκυριά να δαπανούν σχεδόν το μισό από τα εισοδήματα τους για την κάλυψη των αναγκών ενός σπιτιού, κάνοντας νύξη πως το εισόδημα δεν επαρκεί. Παράλληλα, εν μέσω πανδημίας ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων αναφέρει είναι μειωμένος. Έκανε μνεία επίσης στον πρωθυπουργό πως αφήνει μια κοινωνία χρεωμένη, αναφορικά με την εξαγορά των ΜΜΕ και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αναφέροντας μάλιστα πως επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ουδεμία αύξηση είχαν. Προκάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές ήδη από τον Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας την κυβερνητική αδυναμία του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κάνοντας λόγο πως η κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολιτική για τους λίγους, ενώ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε την προσπάθεια πρόκλησης πόλωσης από τον λόγο του και τις αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις. Αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών, ο κύριος Κατρίνης, επεσήμανε την αναγκαιότητα προκήρυξης εκλογών το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή.

Με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτήρισε ψίχουλα την κοινωνική πολιτική,  ενώ έκανε λόγο για την ραγδαία αύξηση των τιμών σε ενοίκια, τρόφιμα, καύσιμα και ρεύμα. «Κανείς δεν μπορεί να ζεί με το εξευτελιστικό ποσό των 437 ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.  Για τα ενοίκια ανέφερε πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν μπορεί να τα καλύψει. Η τιμή του πιτόγυρου επίσης έχει αγγίξει τα 3,-3,5 ευρώ και η βενζίνη έχει καταγράψει σημαντική αύξηση. Παράλληλα, μίλησε για τους ιδιωτικούς ομίλους ενέργειας, οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν υπερκέρδη. Αναφορικά με τα εργασιακά, ανέφερε πως καμία προστασία των εργαζομένων δεν υπάρχει, καθώς το πλαίσιο απολύσεων έχει απελευθερωθεί, ενώ χαρακτήρισε το ποσοστό ανεργίας πλασματικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξαφάνιση ανέργων από τα μητρώα με αλχημείες.  Σχετικά με τις συντάξεις επίσης, ντροπή χαρακτήρισε την εκκρεμότητα συντάξεων 14.000 οικογενειών. Τέλος, ημίμετρα χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία.

Ο αρχηγός της Ελληνικής λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει να μην σταλεί πολεμικός εξοπλισμός, παρά μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό σε εκλογές, αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Μίλησε για την προβληματική εικόνα αναφορικά με την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, καθώς και για την επισιτιστική κρίση, την οποία η Ελληνική Λύση, ανέφερε, είχε προβλέψει από το 2020. Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία του πληθυσμού να ζήσει με 700 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε το ζήτημα της κάλπης, προσάπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και με την ένταξη των τσιγγάνων στην κοινωνία, για το οποίο υπήρχε σχέδιο τόσο από τον Καραμανλή όσο και από την Σημίτη και οι οποίοι οδηγούνται σε έξωση και πλειστηριασμό.

Στην δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις παραπάνω κατηγορίες. Εκλογές, ανέφερε, «θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας». Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το Ουκρανικό, ανέφερε πως αν η Ελλάδα δεν έστελνε πολεμικό εξοπλισμό θα ήταν η μόνη και από την άλλη θα υπήρχε το περιθώριο να πάρουν θάρρος άλλες δυνάμεις με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία και να κάνουν τα ίδια.

Αναφορικά με την χρεοκοπία του 2014, ρώτησε τον κύριο Τσίπρα γιατί έφερε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνια ζημιώνοντας την κοινωνία καθώς και γιατί παραπλάνησε την κοινωνία στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ότι θα το έσκιζε.

Στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τα εξής. «Είστε σύμφωνος ή όχι με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ; Γιατί είναι ήττα η αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη, πώς να εξηγήσω τις παροτρύνσεις Ερντογάν και την παρέμβαση του στα εσωτερικά της χώρας που λέει «μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη»;

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο κύριος Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο και εσείς τον χειροκροτάτε. Ο κύριος Παπαγγελόπουλος, άσκησε πίεση στην κυρία Ράϊκου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή. Ο πρώην υπουργός επικρατείας, κατηγορείται για παρεμβάσεις στον χώρο της ενημέρωσης, μέσα από μια διαδικασία που έχει κριθεί αντισυνταγματική. Άνθρωπος που είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό».

Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της τετραετίας, απάντησε στον πρωθυπουργό ότι δεν γίνεται πιστευτός.

Στην δήλωση περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δίνει υποσχέσεις και πως εξαπάτησε τους συνταξιούχους λέγοντας αρχικά να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά, ανακοινώνοντας εκ των υστέρων ότι θα τα πάρουν μόνο όσοι έκαναν προσφυγή. Κατηγορίες επίσης του εξαπέλυσε, περί κατάργησης του οχταώρου, του σώματος επιθεώρησης εργασίας και της αιτιολογημένης απόλυσης. Δήλωσε μάλιστα, πως ο ίδιος σαν κυβέρνηση θα προστατεύσει την μόνιμη και σταθερή εργασία. Τόνισε την ανάγκη ρύθμισης του AIRBNB, δεδομένου ότι δεν μπορούν να έρχονται ΤΡΑΣΤ και να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Τέλος, για το ζήτημα των εκλογών, απέκλεισε την περίπτωση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης στην συνέχεια, ανέφερε πως «σε αυτό τον διαγωνισμό που επιδόθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος είναι ο πιο αποτυχημένος, εμείς δεν έχουμε καμία θέση».

Για τα αναδρομικά συνταξιούχων δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ παραμένει, μαζί με την μείωση των επικουρικών συντάξεων. Η κυβέρνηση επίσης αδιαφορεί για το σύστημα υγείας, καθώς το ταμείο υγείας είναι μείον και η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καταφέρθηκε κατά του ΝΑΤΟ λέγοντας πως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Απαντώντας στο ζήτημα της ακρίβειας είπε πως δεν μπορεί να δοθεί απάντηση χωρίς αύξηση στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Δεν υπάρχει σχέδιο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού και 13ης και 14ης σύνταξης. Χωρίς πλαφόν και μείωση  στις τιμές ενέργειας και καμία διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, δεν δύναται να υπάρξει ευημερία, τόνισε.

Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει τις σοβαρές προκλήσεις, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ανάγκη για σχέδιο στήριξης των αγροτών. Μιλώντας για την κατάσταση στα τρόφιμα, δήλωσε πως τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και επέρχεται πείνα. Αναφορικά επίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στηλίτευσε την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δεδομένου του ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. Τόνισε επίσης, την ανάγκη εξοπλισμού της χώρας έναντι της Τουρκίας και τις άμεσες εξορύξεις σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Συμπερασματικά, η συζήτηση αποτέλεσε τα προεόρτια μιας μακράς προεκλογικής περιόδου που ουσιαστικά ξεκίνησε, ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων για τον πραγματικό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.