Αρχική Επικαιρότητα Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

331
0

Σε μια προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας εκ μέρους της κυβέρνησης «οικοδομείται» το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών που σκοπεύει να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Το περιεχόμενο των μέτρων στοχεύει στην ελάφρυνση των νοικοκυριών από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου και των καυσίμων, σε μια συγκυρία όπου ο δείκτης πληθωρισμού στη χώρα μας καλπάζει, με το ποσοστό του για το μήνα Ιούλιο να διαμορφώνεται στο 11,3%. Στην αύξηση συνεισέφερε πρωτίστως το ενεργειακό κόστος, ακολουθώντας τα τρόφιμα, τα ποτά, ο καπνός, οι υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά. Αύξηση κατέγραψαν επίσης και οι τιμές ενοικίων, η αύξηση των οποίων αναμένεται να αγγίξει το 13% το φθινόπωρο.

Εν όψει του επικείμενου δύσκολου χειμώνα, με τα εισοδηματικά δεδομένα να μην επαρκούν για μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών το οικονομικό πρόγραμμα στοχεύει να δώσει μια ανάσα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται περαιτέρω  αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, που πιθανολογείται να φτάσει στα 750 ευρώ από 713 ευρώ, η οποία πιθανό θα ισχύσει από το νέο έτος. Μια αύξηση που θα συμπαρασύρει και ορισμένα επιδόματα (ανεργίας, μητρότητας) που είναι συνδεδεμένα με το ύψους του κατώτατου μισθού.

Στον τομέα των συντάξεων, πρόκειται να ανακοινωθεί ενίσχυση των συνταξιούχων με ξεκλείδωμα όλων των συντάξεων από την αρχή του 2023, μετά από 12 χρόνια στασιμότητας λόγω των μνημονίων. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το μείζον ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθεί, για το οποίο τοποθετήθηκε ο υφυπουργός επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η φθηνότερη στέγη κυρίως για τους νέους ανθρώπους και η οικιστική αξιοποίηση της Αθήνας, ιδιαίτερα του κέντρου το οποίο κατακλύζεται από δημόσιες υπηρεσίες και αναξιοποίητα κτίρια. Έκανε λόγο για αστική ανάπλαση του κέντρου τα Αθήνας –και του ευρύτερου Λεκανοπεδίου- παρουσιάζοντας το project αναμόρφωσης του αστικού ιστού. Προτεραιότητα έχει η αξιοποίηση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, με την δημιουργία κυβερνητικού πάρκου. Στη συνέχεια αναφέρει την ανάγκη «πράσινης» αξιοποίησης του κέντρου της Αθήνας, την μετεγκατάσταση των υπουργείων ισόμερα σε όλες της πόλης της Αθήνας, με στόχο και την επανακατοίκηση της. Τα ανωτέρω project αναφέρει, θα συνεισφέρουν συνολικά στην οικονομία, θα αποτελέσουν όπως αναφέρει φθηνότερη κατοικία για τους νέους. Τέλος, στην ατζέντα τίθεται η συζήτηση για τον επανακαθορισμό των όρων ενοικίασης Airbnb.