Αρχική Ελλάδα Όχι σε οριζόντια μέτρα για τον κορονοϊό από τον Πλεύρη

Όχι σε οριζόντια μέτρα για τον κορονοϊό από τον Πλεύρη

284
0

Την παραδοχή ότι δεν θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό τον χειμώνα επιβεβαίωσε ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης. Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και της έξαρσης της εποχικής γρίπης που αναμένεται να οδηγήσει όπως είναι φυσικό σε έξαρση των κρουσμάτων, κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, τα οποία όμως δεν θα είναι αυτά που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως θα είναι ήπιας μορφής.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εμβολιαστική κάλυψη και η εξασθένιση της σοβαρότητας της νόσησης από τις υποπαραλλαγές, επιτρέπουν την χαλάρωση των μέτρων. Ανάμεσα στα ισχύοντα μέτρα, αναφέρει την ισχυρή σύσταση της χρήσης μάσκας ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, δίνει το μήνυμα του εμβολιασμού  για τον ευάλωτο πληθυσμό και για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 για την περαιτέρω θωράκιση τους ενάντια στην σοβαρή νόσηση.

Αναφορικά με τα εμβόλια, τόνισε ότι βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής δύο είδη εμβολίων, εκ των οποίων ένα για την παραλλαγή όμικρον και ένα για την κάλυψη των κυρίαρχων υποπαραλλαγών της όμικρον 4 και 5.

Την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμού, σχετικά με τις προϋποθέσεις λήψης του εμβολίου από τον πληθυσμό.