Αρχική Απόψεις Σημαντικά πολιτικά μηνύματα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Σημαντικά πολιτικά μηνύματα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

616
0

Σε μια περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μάλλον όχι σπάνιο φαινόμενο, η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, μιας εκ των συστημικών εταιρειών με κεντροαριστερή απόκλιση αλλά και σχετική αξιοπιστία, κομίζει στον δημόσιο διάλογο κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Εστιάζοντας στο μέτωπο των επιδόσεων των πολιτικών κομμάτων βλέπουμε, σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2022, μια ταυτόχρονη συρρίκνωση των ΝΔ (από 28.5% σε 27%) και ΚΙΝΑΛ (από 14,5% σε 13,2%) με ελάχιστη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ (από 19.1% σε 19.4%) και πιο αξιοσημείωτες επιδόσεις του Μέρα25 (από 2.9% σε 3.5%) και του κόμματος Κασιδιάρη (από 1.6% σε 2.3%).

Τα σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση επιμέρους στοιχείων της δημοσκόπησης,  όπως οι συσπειρώσεις αλλά και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις στις μετακινήσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ από και προς τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο στοιχείο είναι η πλήρης ανατροπή στο ισοζύγιο εισροών-εκροών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με πέρυσι, όπου οι εισροές της ΝΔ ήταν 8-1 υπέρ της έναντι των εκροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, η ΝΔ «κερδίζει» το 3% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και «χάνει» 3.5% των ψηφοφόρων της προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιορίσει δραστικά τις διαρροές προς τη ΝΔ δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά καθώς αυτοί οι ψηφοφόροι μετακινούνται μαζικά προς το ΚΙΝΑΛ σε τεράστια ποσοστά. Η απευθείας μετακίνηση φτάνει το 14% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ του 2019 (ποσοστό περίπου 4.5% του εκλογικού σώματος) που συγκρατεί το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ σε υψηλά επίπεδα, μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του τρίτου κόμματος της χώρας.

Το τρίτο στοιχείο, η μείωση της επίδοσης του ΚΙΝΑΛ από 14.5% σε 13.2% οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των εισροών του από τη ΝΔ στο 7.5% από 10-12% που καταγραφόταν την προηγούμενη περίοδο, γεγονός που ερμηνεύεται ως επανάκαμψη τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων που είχαν κάνει το 2019 ψηφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της στάσης του στο Ουκρανικό.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η μεγάλη αύξηση της επίδοσης του κόμματος Κασιδιάρη, από 1.6% σε 2.3%, παράλληλα με τη διατήρηση των υψηλών δημοσκοπικών επιδόσεων της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου (σταθερή στο 4.7% προ αναγωγής) που καταδεικνύει τη μεγάλη διαρροή ψήφων ιδίως της Νέας Δημοκρατίας σε πολιτικούς φορείς στα δεξιά της, καθώς στα λοιπά κόμματα υπάρχουν μεταξύ άλλων η συμμαχία Τζήμερου-Κρανιδιώτη, η Χρυσή Αυγή αλλά και τα σχήματα των Βόβολη, Εμφιετζόγλου, ακόμα και Τράγκα.

Είναι σαφές ότι ο χρόνος τέλεσης των εκλογών και η πολιτική συγκυρία που θα έχει διαμορφωθεί τότε θα επηρεάσει καθοριστικά τις επιδόσεις των πολιτικών κομμάτων σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής. Αυτό που σταδιακά διαφαίνεται όμως όλο και περισσότερο είναι η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαμορφώσει ένα πολιτικό «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών σε ελεγχόμενες συνθήκες για την κυβέρνηση λόγω των διαδοχικών κρίσεων, με κίνδυνο να εγκλωβιστεί στον εκλογικό ορίζοντα της άνοιξης του 2023, όντας εξαιρετικά ευάλωτος σε εξωγενείς παράγοντες και καταστάσεις.