Αρχική Διεθνή Το πλάνο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

Το πλάνο της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

366
0

Σε μια ταυτόχρονη κοινή προσπάθεια των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 15%, στο πλαίσιο των κυρώσεων προς την Ρωσία, αλλά και να διατηρήσουν ενεργειακά αποθέματα για τον χειμώνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν την θερμοκρασία του κλιματιστικού στη θέρμανση κατά ένα βαθμό.

Η μείωση της θερμοκρασίας, μόλις ένα βαθμό κάτω, είναι ικανή –αναφέρει- να συμβάλει στην εξοικονόμηση του 7% της χρήσης ενέργειας. Με την Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εναντίον της Δύσης, αρκετά πιθανό είναι το σενάριο αποκλεισμού της Ευρώπης από τον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, διατηρώντας κατά το μέγιστο δυνατό υψηλά τα αποθέματα τους.

Στην παρουσίαση του προγράμματος της Ε.Ε για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμπεριέλαβε ως γενική οδηγία προς όλα τα κράτη, να μειώνοντας κατά ένα βαθμό την θερμοκρασία στην ψύξη και αυξάνοντας κατά ένα βαθμό στη θέρμανση στα σπίτια και τα δημόσια κτίρια, επισημαίνοντας πως μικρά και έξυπνα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Πρώτη χώρα που έθεσε έκτακτα σε εφαρμογή τα μέτρα εξοικονόμησης είναι η Ισπανία. Η μείωση χρήσης κλιματιστικού και η αύξηση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια ήδη τέθηκε σε εφαρμογή με επιτυχία, ενώ η συσκότιση στις βιτρίνες καταστημάτων σε συνδυασμό με τους τακτικούς ελέγχους, συνεισέφεραν στην εξοικονόμηση ρεύματος κατά 3,7%.

Μάλιστα προχώρησε και στην επιδότηση των σταθμών παραγωγής ορυκτών καυσίμων, εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας της για εφοδιασμό και εξαγωγή φυσικού αερίου.

Παράλληλα, σκοτεινά Χριστούγεννα αναμένεται να κάνει η Ισπανία με σενάρια περί διακοπής της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου στολισμού.