Αρχική Διεθνή Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός

Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός

351
0

Στα ύψη παραμένει ο δείκτης του πληθωρισμού στη χώρα μας με ποσοστό 11,3%, 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο Ευρωζώνης ανήλθε τον Ιούλιο στο 8.9%, έναντι του 8,6 τον προηγούμενο μήνα. Στη χώρα μας καταγράφεται ο 13ος υψηλότερος πληθωρισμός μεταξύ των κρατών μελών και 8ος στην Ευρωζώνη, όπου προηγούνται όμως χώρες με γειτνίαση στον πυρήνα της ουκρανικής κρίσης – Εσθονία (23,2%), Λετονία (21,3%), Λιθουανία (20,9%) – παρότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η μεγαλύτερη αύξηση προέρχεται κυρίως από τον τιμάριθμο της ενέργειας, η βαρύτητα του οποίου επιδρά στο 50% του συνολικού πληθωρισμού (περίπου 4,2%). Ακολούθησαν τα τρόφιμα, ποτά και είδη καπνού, οι υπηρεσίες και ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίπτωση στο καλάθι της νοικοκυράς.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για ενδεχόμενη πτώση των τιμών, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις τις ευρωζώνης προειδοποιούν για στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος προέρχεται από παγωμένες αναπτυξιακές ροές και πολύ υψηλό πληθωρισμό.

Αβέβαιο προβλέπεται το φθινόπωρο, με τις οικονομικές-γεωπολιτικές πιέσεις, ουσιαστικά την πορεία των σχέσεων Ρωσίας –Δύσης λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία που οδήγησαν αφενός στις δυτικές κυρώσεις και αφετέρου τις απειλές των Ρώσων για περιορισμό ή ακόμα και διακοπή στη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.