Αρχική Διεθνή Προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξομάλυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

Προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξομάλυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου

338
0

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον τερματισμό της κρίσης Σερβίας – Κοσόβου, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος καλεί αμφότερες τις χώρες σε διαπραγματεύσεις και στην εξεύρεση κοινής συμφωνίας δια της διπλωματικής οδού.

Τελεσίγραφο απέστειλε ο ευρωπαίος διπλωμάτης σε Σερβία και Κόσοβο, με προθεσμία την 1η Σεπτεμβρίου, για την εξομάλυνση των σχέσεων τους και την διακοπή των εντάσεων, τονίζοντας ότι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν και μέσα στις επόμενες ώρες.

Με τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξελίξεις, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη άμεση παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Σερβία σε περίπτωση που οι εντάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο.

Την 1η Σεπτεμβρίου μάλιστα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα νέα διοικητικά και συνοριακά μέτρα που θα επιβάλει η Πρίστινα, όπως χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο προερχόμενα από τη Σερβία καθώς και αντικατάσταση των πινακίδων στα οχήματα με πινακίδες του Κοσόβου, μέτρα τα οποία συνάντησαν την άμεση αποδοκιμασία του Βελιγραδίου και προκάλεσαν την ένταση τις προηγούμενες εβδομάδες.