Αρχική Επικαιρότητα Μετά την εκλογολογία σενάρια για ανασχηματισμό

Μετά την εκλογολογία σενάρια για ανασχηματισμό

482
0

Οριστικό τέλος έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σεναριολογία και στις προκλήσεις, περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο του 2022. Στη συνεδρίαση της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, δεν έλειψαν οι επιθέσεις έναντι της κυβέρνησης από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, οι οποίοι προκαλούσαν τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, το κλίμα της συζήτησης είχε έντονη προεκλογική ατμόσφαιρα, με τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων και την αμφισβήτησή τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υψηλή ανεργία, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη ανάγκης, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα, η υποστελέχωση του συστήματος υγείας και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θέματα, τόσο το Ουκρανικό όσο και τα Ελληνοτουρκικά, αποτέλεσαν φλέγοντα ζητήματα επί των οποίων υπήρξε εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση.

Η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα πολιτικής σταθερότητας. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωση του ανέφερε πως μέχρι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε υποψηφίους για τη μάχη του σταυρού και τροφοδοτούσε τα ΜΜΕ με ημερομηνίες και την άλλη στιγμή κάνει λόγο για πολιτική σταθερότητα. Μάλιστα τον χαρακτήρισε παράγοντα αστάθειας και πολλαπλασιαστή της υφιστάμενης κρίσης. Στην ομιλία του άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πάμπολλες φορές τα μελανά σημεία της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει έδαφος και ένα ενδεχόμενο προβάδισμα στις επικείμενες εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός φοβάται την εκλογική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως αν ίσχυαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα έκανε εκλογές το φθινόπωρο χωρίς άγχος. Ταυτόχρονα, διατυπώθηκε η άποψη ότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας προσπαθεί να «κοινήσει» την αντιπολίτευση και να πετύχει έναν πολιτικό αιφνιδιασμό.

Από την άλλη, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πιέζουν για πρόωρες εκλογές, βλέποντας την φθορά της κυβέρνησης και την εσφαλμένη διαχείριση σε κρίσιμα ζητήματα. Ακόμα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί όπως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε πως αν γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αυτό θα σημάνει μια μακρόχρονη προεκλογική περίοδο, με μεγάλες εντάσεις και ζημιά στην οικονομία.

Τις δηλώσεις αυτές, έρχεται να διαψεύσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος οριστικοποιεί τις εκλογές για την άνοιξη του 2023, αφήνοντας το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό, υποδηλώνοντας ρητά τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Στην ενδεχόμενη αλλαγή των θέσεων, αναμένεται πρωτοκλασάτοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί να μην βρίσκονται στις θέσεις τους, καθώς στο νέο σχήμα θα αξιοποιήσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η χώρα θέλει μια σταθερή κυβέρνηση και φέρνοντας στο προσκήνιο τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε πως θα ήταν ανεύθυνο να προχωρήσει σε εκλογές δεδομένης  της επισφαλούς κατάστασης με την Τουρκία. Συνέχισε, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της σταθερότητας, με δεδομένο το πολιτικό κόστος, καθώς παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία που αναμένεται να αναζωπυρώσει την υπάρχουσα κρίση και τις ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη οικονομική κρίση αλλά και τα ελληνοτουρκικά, αναμένεται να ασκήσουν σημαντική πίεση στην κυβέρνηση, η διαχείριση των οποίων να αποτελέσει κρίσιμη καμπή για τις οριστικές εκλογές. Ενδέχεται, τέλος, να προβεί σε αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.