Αρχική Επικαιρότητα Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Τούρκους πριν 26 χρόνια

Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Τούρκους πριν 26 χρόνια

326
0

Σαν σήμερα, 11 Αυγούστου 1996 δολοφονείται βάναυσα τις πρώτες απογευματινές ώρες ο 24χρονος τότε Κύπριος Τάσος Ισαάκ, στην λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της Κύπρου στη Δερύνεια νότια της Αμμοχώστου, κατά την διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας μοτοσικλετιστών στα Κατεχόμενα για την παράνομη κατάληψη της από την Τουρκία. Υπαίτιοι ήταν οι αστυνομικοί του ψευδοκράτους καθώς και μέλη της γνωστής εθνικιστικής ομάδας «Γκρίζοι Λύκοι».

Στις 2 Αυγούστου 1996, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών, σε συνεργασία με μοτοσικλετιστές από 12 ομόσπονδα κράτη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία το Βερολίνο,- το οποίο και αποτελούσε την τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης πέραν της Λευκωσίας- με τερματισμό στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στην Κερύνεια. Αφορμή στάθηκε η 22η επέτειος από την παράνομη εισβολή και κατοχή της Μεγαλονήσου. Οι μοτοσικλετιστές διήνυσαν μια διαδρομή 25000 χιλιομέτρων εντός 7 ημερών, περνώντας από διάφορες χώρες της Ε.Ε για να καταλήξουν στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου όπου και ενώθηκαν με τους αδελφούς τους.

Αργότερα ωστόσο, κατόπιν πληροφοριών από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, αναφορικά με την συγκέντρωση παραστρατιωτικών ομάδων στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, αποφασίστηκε η ματαίωση της πορείας και συμφωνήθηκε η διοργάνωση εκδήλωσης στο Μακάριο Στάδιο στις 11 Αυγούστου.

Μια ομάδα, όμως, μοτοσικλετιστών, αποφάσισαν την συνέχιση της πορείας, κατευθυνόμενη σε ένα αφύλακτο φυλάκιο του ΟΗΕ στην «πράσινη ζώνη», όπου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή του «Αττίλα», μεταξύ χιλιάδων τουρκοκυπρίων και Τούρκων ταγματασφαλιτών οπαδών των γκρίζων λύκων. Εκείνη τη στιγμή, μια ομάδα Τουρκοκυπρίων εισέβαλαν με τη σειρά τους στη νεκρή ζώνη, χτυπώντας ανηλεώς τους κυπρίους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας ρόπαλα, ξύλα και σιδερολοστούς. Μεταξύ αυτών, ο Τάσος Ισαάκ στην προσπάθεια να βοηθήσει τον φίλο του, εγκλωβίστηκε στα οδοφράγματα που του είχαν στήσει οι Τούρκοι αστυνομικοί οι οποίοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο Τάσος Ισαάκ εξέπνευσε 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 μέτρα από την τουρκοκυπριακή.

Λίγους μήνες μετά, στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον των φερόμενων ως υπαίτιων της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ. Συγκεκριμένα, του Χασίμ Γιλμάζ, πρώην στελέχους της ΜΙΤ, του Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, αστυνομικού του ψευδοκράτους, Πολάτ Φικρέλ Κορελί, τούρκου στην Αμμόχωστο, Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, επικεφαλή των Γκρίζων Λύκων στα Κατεχόμενα και Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου στην Σοβιετική Ένωση.

Στις 24 Ιουνίου το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έκρινε την Τουρκία ένοχη σύμφωνα με το άρθρο 2 της Ε.Ε για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και εκδικάστηκε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του.