Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, ύστερα από την τραγωδία στη νησίδα του Έβρου, με αφορμή το περιστατικό του πεντάχρονου κοριτσιού που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού στον ποταμό του Έβρου. Πρόκειται για μια ομάδα μεταναστών που κατέφτασε στα Ελληνικά σύνορα στις 7 Αυγούστου και οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ Φυλακίου, της περιοχής των Λαβάρων.
Στο Φυλάκιο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα οι πρόσφυγες με σκοπό να λάβουν ιατρική φροντίδα. Μάλιστα, μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο για εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε πως είναι καλά στην υγεία της. Ο κ. Μηταράκης, που μετέβη στο ΚΥΤ Φυλακίου δήλωσε ότι στη συνομιλία του με τους πρόσφυγες, ένας εξ αυτών τού αποκάλυψε ότι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως το τουρκικό κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει. Αναφορικά με το άτυχο κοριτσάκι, σημειώνεται πως κινητοποιήθηκαν, κατόπιν εντολής του υπουργού, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρή Ημισέληνος προκειμένου να εντοπιστεί η σορός του παιδιού και να ταφεί αξιοπρεπώς.
Στα παρασκήνια των επεισοδίων βρισκόταν ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας μετανάστριας. Εκθέτει την αποτρόπαια συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως βρισκόταν με μια ομάδα 50 μεταναστών στο τουρκικό κράτος, όταν τους πέταξαν σε μια βάρκα, για να τους χωρίσουν εν τέλει μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού εδάφους.
Την μαρτυρία της γυναίκας, επιβεβαιώνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς, αναφέροντας πως η άφιξη των μεταναστών υποκινήθηκε από την τουρκική στρατοφυλακή, μια πράξη υβριδικού πολέμου που προβαίνει για άλλη μια φορά η Τουρκία, σε μια προσπάθεια μεθόδευσης και αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, εκθέτοντας την κατ’ εξακολούθηση για κακομεταχείριση προσφύγων.
Παράλληλα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του αποσταθεροποιητή, εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και άλλων κομμάτων της Αριστεράς, αντί να αναδείξουν την τουρκική προκλητικότητα εστιάζοντας στην ανάγκη ανάσχεσης της μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία, εξαπολύουν πυρά κατά των ελληνικών αρχών, συνηγορώντας εμμέσως με τις τουρκικές δηλώσεις.
Για «φιάσκο και καθυστερήσεις στην αστυνομική έρευνα» κάνει λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία και απάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού και την αποφυγή κινητοποίησης σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατηγορεί και τις δυο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία) για αποποίηση ευθυνών ως προς την τραγωδία καθώς και για «καυτή πατάτα» στο θέμα της χωρικής τοποθεσίας της νησίδας, «παραχωρώντας την ιδιοκτησία της η μια στην άλλη που σε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε αιτία εθνικιστικών πολεμοκάπηλων αντιπαραθέσεων»
Με την σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τόνισε πως «μπροστά στην ανθρώπινη βαρβαρότητα, δεν δικαιολογείται κανένα κράτος να σηκώνει τα χέρια»
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του, εξαπέλυσε πυρά στον υπουργό, κατηγορώντας τον για ευθυνοφοβία και απαλλαγή ευθυνών στο όνομα της καταγωγής του δράστη, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Τουρκία και για αδυναμία διάσωσης των ανθρωπίνων ζωών και παροχής αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ταυτόχρονα, εγκληματική καταγγέλλει την πολιτική της Ε.Ε και των κρατών και οργανισμών (Frontex) για ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, απαιτώντας την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας και την αναγνώριση του δικαιώματος ασύλου στους πρόσφυγες μέσα από επιτροπές σε Ελλάδα και Τουρκία που θα ελέγχονται από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ.
Τέλος ο εκπρόσωπος τύπου του Μέρα 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κατηγορεί την κυβέρνηση για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα στην Ελληνική πλευρά, με σκοπό να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις (pushbacks) και να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες, με την ελληνική αρχή παρόλα αυτά να παραμένει αδρανής ως προς την διάσωση τους, παραβιάζοντας, όπως αναφέρει, το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο.