Αρχική Απόψεις Το αλάθητο του Μητσοτάκη και η στοχοποίηση των νέων

Το αλάθητο του Μητσοτάκη και η στοχοποίηση των νέων

420
0

Άλλη μια επίδειξη απίστευτης αλαζονείας σε βαθμό θρησκευτικού μανιχαϊσμού είχαμε στην πρόσφατη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε στη συζήτηση, την οποία ο ίδιος επιζήτησε για να καταστήσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «συνυπεύθυνους» για τις δυσάρεστες εξελίξεις που διαγράφονται στο μέτωπο του κορονοϊού, με μια απίστευτη οίηση όπου λίγο έως πολύ κατηγόρησε τα κόμματα ότι ευθύνονται για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Ταυτόχρονα, δίχως να αναλάβει ίχνος της «ατομικής ευθύνης» του ως επικεφαλής της κυβέρνησης, απέδωσε την εξάπλωση του κορονοϊού αποκλειστικά στη διασκέδαση τω νέων ανθρώπων. Μάλιστα, υπό το βάρος της πρόσφατης δήλωσης Άδωνι Γεωργιάδη ότι στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι η κυβέρνηση «τα έκανε θάλασσα», ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αποσυνδέσει πλήρως αυτό το γεγονός από την επανάκαμψη του κορονοϊού, ισχυριζόμενος ότι αν είχε συμβεί αυτό θα είχαμε εξάπλωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι από την μελέτη των λυμάτων της Θεσσαλονίκης είχαμε ήδη πολύ ισχυρά σημάδια εξάπλωσης του κορονοϊού ήδη από τον Ιούλιο δίχως να υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπισή της με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη διάχυσή του σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με τα σημερινές τραγικές συνέπειες.

Φυσικά οι επισημάνσεις των επικεφαλής των άλλων κομμάτων υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη να παραδεχτεί κάποιες αστοχίες και κυρίως να υιοθετήσει μέτρα και προτάσεις εκ μέρους των κομμάτων, ιδίως από τη στιγμή που τα είχε κατηγορήσει ότι περιορίζονται σε στείρα κριτική. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε τη βασική του επιδίωξη, το να αποφύγει στη συγκεκριμένη συζήτηση την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών για επιλογές και παραλείψεις της κυβέρνησής του που οδήγησαν στην ταχύτατη εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, η κριτική εστιάστηκε σε 3 βασικούς τομείς για τους οποίους έγιναν αναφορές από τους πολιτικούς αρχηγούς δίχως να υπάρξει ουσιαστικός αντίλογος από τον πρωθυπουργό. Πέραν του ανοίγματος του τουρισμού, τα άλλα δύο μέτωπα που αξιολογείται και από τους πολίτες ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η εκπαίδευση. Πράγματι, τη στιγμή που καθημερινά στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, καθημερινά μετακινούνται σε λεωφορεία και τρόλεϊ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένοι χωρίς δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων, είναι προκλητικό να στοχοποιούνται οι νέοι και τα πάρτι τους. Την ίδια στιγμή, οι πολυπληθείς τάξεις στην εκπαίδευση ιδίως στα αστικά κέντρα λειτουργούν ως μηχανισμός διάδοσης του ιού σε γονείς και εκπαιδευτικούς, παρά τις διαρκώς αντικρουόμενες και αλληλοδιαψευδόμενες δηλώσεις των επιστημόνων. Άλλωστε η τελική επιλογή διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων μόνο ως επιβεβαίωση αυτού του προβληματισμού μπορεί να εκληφθεί.

Δυστυχώς η αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη δεν δημιουργεί αισιοδοξία για τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες ιδίως στο μέτωπο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και συστράτευσης απέναντι στην υγειονομική κρίση. Η προσπάθεια διχασμού των πολιτών εκ νέου, όπως τον Μάρτιο, ανάμεσα σε «υπεύθυνους» και «ψεκασμένους» είναι μια στρατηγική επιλογή της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης για να αναζητηθούν εκεί οι ευθύνες για την εξάπλωση του ιού και όχι στις παραλείψεις της πολιτείας. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα στους ενορχηστρωτές αυτού του κοινωνικού αυτοματισμού είναι ότι το κλίμα στην κοινωνία έχει μεταστραφεί οριστικά, υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που έρχεται. Οι δημοσκοπήσεις ήδη επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες δεν δέχονται αδιαμαρτύρητα την κυβερνητική προπαγάνδα και χρεώνουν στον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του τις ευθύνες για την επάνοδο της επιδημίας.