Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και η συμπεριφορά της ως επίμονος αντιρρησίας, έχει «χτυπήσει καμπανάκι» τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμφότεροι οι θεσμοί καλούν ρητά την Τουρκία σε τερματισμό των προκλήσεων, στον σεβασμό των όρων καλής γειτνίασης και του Διεθνούς Δικαίου.
Η Τουρκία προβαίνει επανειλημμένα σε παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου του Αιγαίου, μέσω πολεμικών ασκήσεων και υποθαλάσσιων ερευνών καθώς και παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τον εθνικό χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών προ ολίγων ημερών από μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, και από δυο μη επανδρωμένα τύπου UAV.
Σε αυτό το κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Μεταξύ άλλων, ο έλληνας ΥπΕξ έκανε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, στην αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, την παραβίαση διεθνών συμφωνιών και την απειλή πολέμου. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι διατεθειμένη να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδας.
Την κατηγορηματική άρνηση τους εξέφρασαν οι Αμερικανοί βουλευτές ως προς την στρατηγική ενίσχυση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των αμερικανών βουλευτών ζητά την απόρριψη της πώλησης F-16 στην Τουρκία με επιστολή τους στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις δεσμεύσεις της προς τις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ως συμμάχου χώρας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτήρισαν την συμπεριφορά της ως αντινατοϊκή, με αφορμή και το απειλές για βέτο σε Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και για την απουσία της συνεισφοράς της στη στήριξη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην υπόθεση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδική μνεία, έγινε για τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, τον Νότιο Καύκασο και την Βόρεια Αφρική. Μάλιστα, η Τουρκία κατηγορήθηκε για τη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και βομβαρδισμών σε νοσοκομεία και σχολεία, όπως στο Ιράκ στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επιπλέον, η στρατηγική της συνεργασία με την Ρωσία, όπως φαίνεται από την κατοχή των πυραύλων S-400, δύναται να εκθέσει ευαίσθητες πληροφορίες αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ρωσία.
Καταλήγουν λοιπόν, πως δεδομένων των συνθηκών, η Αμερική δεν δύναται να παράσχει στήριξη στην Τουρκία, έως ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για αποκλιμάκωση των παραβιάσεων.
Στο ίδιο κλίμα, σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τόνισε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανησυχίας, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Υπογράμμισε μάλιστα πως προϋπόθεση της Τουρκίας για οικοδόμηση βαθύτερων σχέσεων με την ΕΕ είναι ο σεβασμός των ορίων εδαφικής επικράτειας και εσωτερικής κυριαρχίας των κρατών της ΕΕ και η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.