Αρχική Επικαιρότητα Guardian και ευρωπαίοι δημοσιογράφοι κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές

Guardian και ευρωπαίοι δημοσιογράφοι κατά της κυβέρνησης για τις υποκλοπές

214
0

Στο στόχαστρο των Ευρωπαίων δημοσιογράφων και του Guardian βρίσκεται για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Νικόλας Λεοντόπουλος και Θοδωρής Χονδρογιάννης. Για φίμωση και εκβιασμό του τύπου μέσω αγωγών που αποσκοπούν σε ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές πρακτικές κάνει λόγο η Ένωση Δημοσιογράφων, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση των εν λόγω αγωγών και την διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της δημοσιογραφίας.

Ο Guardian, με μια εκτενή ανακοίνωση «άδειασε» το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναφορικά με την τηλεφωνική παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο προκάλεσε την παραίτηση τόσο του αρχηγού της ΕΥΠ όσο και του έμπιστου συμβούλου και ανιψιού του πρωθυπουργού, μέσω αποκαλύψεων για σκοτεινές και κατασκοπευτικές πρακτικές που συνάδουν με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και παραπέμπουν σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Ο αρχηγός της ΕΥΠ, αιτιολόγησε την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ως νόμιμη συνακρόαση με εισαγγελική εντολή, αρνούμενος την χρήση του κακόβουλου λογισμικού predator. Παράλληλα, ως υπαίτιοι της παρακολούθησης καταδείχτηκαν οι αρχές της Αρμενίας και της Ουκρανίας, αναφορικά με μια τοποθέτηση  Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία άφησε υπόνοιες για στήριξη της Κίνας. Οι εν λόγω αρχές όμως αρνήθηκαν την οποιαδήποτε ανάμειξη στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι πρεσβείες τους.

Στην καταδίκη του σκανδάλου προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την εν λόγω ενέργεια ως ασυγχώρητο λάθος και ζήτησε δημόσια συγνώμη από τον κύριο Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την σειρά του, παρομοίασε την ενέργεια αυτή με την εποχή της δικτατορίας του 1967-74 με την παρακολούθηση και το φακέλωμα των αντιπάλων. Προέβη ακολούθως σε μήνυση στους εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Από την άλλη, παρότι η απόπειρα τηλεφωνικών υποκλοπών καταδικάστηκε τόσο από το ίδιο το Κοινοβούλιο και ιδίως από τον ευαίσθητο κύκλο του Μαξίμου ενώ προκάλεσαν και την μαζική αντίδραση των ξένων παραγόντων, περί παράνομων και καταδικαστέων πρακτικών για τα οποία ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο η χώρα μας, ήρθε στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Δημιουργίας Φαήλος Κρανιδιώτης να «νομιμοποιήσεις» τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, με επιχειρήματα που καμία σχέση δεν έχουν με τα πολιτικά πεπραγμένα, κάνοντας αναφορά στην προσωπική ζωή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εντελώς διαφορετική αντίδραση από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος διαχώρισε τη θέση από τον κ. Κρανιδιώτη και εξαπέλυσε πυρά στον πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «η συγνώμη του πρωθυπουργού προς τον κ Ανδρουλάκη, δεν συνάδει με την μεθόδευση και διασπορά φημών και απειλών εναντίον του. Η θεσμικότητα του να αναγνωρίζεις μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αναιρείται από τους παρακρατικούς εκβιασμούς».