Αρχική Απόψεις Η διατροφική κρίση ευκαιρία για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα

Η διατροφική κρίση ευκαιρία για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα

1101
0

του Αλέξανδρου Αρβανιτάκη*

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα κατακλύζουν τον διεθνή και ελληνικό τύπο αναφορικά με την διατροφική κρίση που εξελίσσεται, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, λόγω της αλλαγής των διατροφικών προτύπων του αναπτυσσόμενου κόσμου που συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές βασικών προϊόντων.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών της ενέργειας αλλά και την εκτόξευση των ναύλων, συντίθεται ένα εκρηκτικό μείγμα για τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Και όμως, ιδίως για την ελληνική κοινωνία λύσεις υπάρχουν μπροστά μας. Λύσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά το ζήτημα της ακρίβειας στη διατροφή αλλά επηρεάζουν θετικά και σε άλλες πτυχές την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η λύση βρίσκεται στη στροφή στη λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή» η οποία αποτελούσε διαχρονικά τον πυρήνα της ελληνικής κουζίνας. Ακόμα και αν υπήρξαν αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 30 χρόνια, η συγκεκριμένη διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων των ειδικών για υγιεινή ανάπτυξη.

Πέραν όμως των διατροφικών συνηθειών, η υιοθέτηση της «μεσογειακής διατροφής» προϋποθέτει την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), με προφανή οφέλη για την οικονομία, τους παραγωγούς αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, οι εισαγωγές βόειου και χοιρινού κρέατος, γαλακτοκομικών αλλά ακόμα και λαχανικών, αποτελούν μια από τις μεγάλες «πληγές» του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής αιγοπροβάτων, πουλερικών και ιχθύων πέραν της υποκατάστασης των εισαγωγών μπορούν να δώσουν μια σημαντική ώθηση στις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Μια ώθηση που θα καρπωθούν οι χιλιάδες μικροπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι, που σήμερα στερούνται ουσιαστικής υποστήριξης από το κράτος και βρίσκονται αντιμέτωποι με ολιγοπωλιακές πρακτικές από σούπερ μάρκετ, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. γαλακτοβιομηχανίες) και προμηθευτές.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μπορεί παράλληλα να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, δίνοντας τη διέξοδο σε χιλιάδες πολίτες να μετακινηθούν ιδίως από το Λεκανοπέδιο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα διαμορφωθούν λόγω της οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.

* Αναπλ. Γραμματέας Δημοκρατικής Αναγέννησης