Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν μια τεράστια νίκη της συντηρητικής συμμαχίας στις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία, δημόσιες τοποθετήσεις προσπαθούν να εμπλέξουν τη Μόσχα στις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου ερευνών Tecne, την οποία μετέδωσε το Bloomberg, η συντηρητική συμμαχία με επικεφαλής την Giorgia Meloni καταγράφει αποδοχή έως και 49,8% του ιταλικού εκλογικού σώματος, επίδοση που δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε πλειοψηφία 2/3 στα ιταλικά νομοθετικά σώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα. Την ίδια στιγμή ο κεντροαριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τον Enrico Letta περιορίζεται στο 30%, το Movimento Cinque Stelle με 10,2% ενώ ο κεντρώος συνασπισμός Calenta-Renzi φτάνει στο 4,8%.
Ενώ ο νικητής των εκλογών είναι ήδη προδιαγεγραμμένος, ανοικτό παραμένει το ερώτημα ποιο κόμμα αυτοτελώς θα προηγηθεί στις επιλογές των Ιταλών, με το αποτέλεσμα να είναι αμφίρροπο καθώς οι μετρήσεις φέρνουν σε απόσταση αναπνοής το κόμμα των Fratelli D’ Italia (24,3% για το Κοινοβούλιο και 24,3% για τη Γερουσία), και το Partito Democratico (23,5%-23,4%). Ακολουθούν η Lega (12,9%-13%), η Forza Italia του Silvio Berlusconi (11,4%-11,3%), το Movimento Cinque Stelle που οποίο ακολουθεί μοναχική πορεία (10,2%-10,1%), o συνασπισμός Sinistra Italiana-Verdi (3,7%-3,6%) και το +Europa (2,8%-2,9%) κόμματα που ανήκουν στον κεντροαριστερό συνασπισμό του Letta και, τέλος, τα κόμματα Azione του Calenta και Italia Viva του Renzi που κατέρχονται μαζί στις εκλογές (4,8%-4,7%).
Σε επίπεδο τάσεων, διακρίνεται μια άνοδος της Forza Italia και των Cinque Stelle, μια αποδυνάμωση του Partito Democratico και της Lega, ενώ οι Fratelli D’ Italia παραμένουν σταθεροί.
Την ίδια στιγμή υπήρξε δημοσίευμα της Deutsche Welle που αναφερόταν σε ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις ιταλικές εκλογές, ένα ζήτημα που επανέρχεται ξανά και ξανά, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί ο συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος κατηγορείται συχνά για προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα, ιδίως διαμέσου του Salvini και της Lega.
Πιο συγκεκριμένα, η DW αναμετέδωσε δήλωση του Ρώσου πρώην προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους «να τιμωρήσουν στις κάλπες τις ηλίθιες κυβερνήσεις τους», δήλωση που συνδέθηκε με τις ιταλικές εκλογές.
Αμέσως υπήρξε απάντηση του επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού Enrico Letta, ο οποίος επέλεξε να πυροδοτήσει το κλίμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης και συνδέσει τη δήλωση του Ρώσου πρώην προέδρου με την πολιτική διαδικασία στην Ιταλία υπογραμμίζοντας τα εξής: : «Ο Πούτιν έριξε την ψήφο του στην κάλπη. Ζητάμε από όλα τα ιταλικά κόμματα να πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυτή την ανάμειξη. Και στην Lega του Matteo Salvini να ακυρώσει τη συμφωνία συνεργασίας της με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν την οποία είχε υπογράψει στο παρελθόν».
Την ίδια στιγμή και ο επικεφαλής του κεντρώου συνασπισμού Carlo Calenta δήλωση: «Στις 25 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε στον Μεντβέντεφ και στη Ρωσία μια πικρή έκπληξη. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να νικήσουμε τους φίλους τους, τον Berlusconi, τον Conte και τον Salvini».
Τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, ο οποίος εγκατέλειψε το Movimento Cinque Stelle και προτίθεται να συνεργαστεί με τον συνασπισμό του Letta χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική την ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν σαφείς αποστάσεις.
Ο Matteo Salvini, γραμματέας της Lega και πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του στο Μιλάνο απάντησε και στις επικρίσεις περί ενδεχόμενων παρεμβάσεων ξένων χωρών στην ιταλική προεκλογική εκστρατεία λέγοντας ότι «στις εκλογές ψηφίζουν οι Ιταλοί και όχι οι Ρώσοι ή οι Εσκιμώοι».