του Παναγιώτη Κωστόπουλου*
Το τελευταίο διάστημα κάνει θραύση στο διαδίκτυο, η εφαρμογή FaceApp στην οποία βάζοντας μια φωτογραφία, σου δείχνει πως θα είναι το πρόσωπο που απεικονίζεται γερασμένο, με τρομακτικό ομολογουμένως αποτέλεσμα. Με αυτήν την αφορμή είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα που αφορούσαν σε ένα πρόγραμμα, το Deepfake, το οποίο προκαλεί ανατριχίλα.
Τα Deepfake βίντεο είναι το επόμενο στάδιο των fake news και δημιουργούν έναν εφιάλτη, καθώς μέσω ενός προγράμματος εμφανίζονται πρόσωπα να λένε πράγματα που ουδέποτε είπαν, ή να κάνουν πράξεις που ποτέ δεν έκαναν. Πρόκειται για προϊόν υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας, το οποίο χρησιμοποιεί εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα fake news, η παραπληροφόρηση, είναι έννοιες που έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες συζητήσεις. Το Deepfake είναι ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει όλα αυτά και απειλεί το μέλλον μας ή καλύτερα απειλεί την πραγματικότητα, οδηγώντας μας στην εποχή της μετα – πραγματικότητας, όπου δεν θα ξεχωρίζουμε τι από αυτά που βλέπουμε είναι αληθινό.
Αν η εξάπλωση των fake news μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τις πραγματικές ειδήσεις, το Deepfake, προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Φανταστείτε τον Κιμ Γιονγκ Ούν να εμφανίζεται σε ψεύτικο βίντεο να λέει ότι την επόμενη μέρα θα πατήσει το κόκκινο κουμπί και θα προκαλέσει πυρηνικό όλεθρο ή έναν τζιχαντιστή να απειλεί ότι θα εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις σε έναν συγκεκριμένο σταθμό του μετρό μιας μεγαλούπολης. Επιπλέον, στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχουν δημιουργήσει προγράμματα που επεξεργάζονται πλάνα από βίντεο και με κάποιες τεχνικές ανίχνευσης προσώπου, μπορούν να αλλοιώσουν συγκεκριμένες σκηνές σε ζωντανή μετάδοση!
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλέον δεν θα γνωρίζουμε την πραγματικότητα και θα αμφιβάλλουμε για τα πάντα. Επίσης, από τη στιγμή που οι ειδήσεις κατευθύνονται και παραποιούνται, παραπληροφορούν τον κόσμο και τον οδηγούν σε εσφαλμένες διαπιστώσεις και απόψεις. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι οι «μάζες» πολύ εύκολα θα επηρεάζονται και θα χειραγωγούνται.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η πραγματικότητα διαμορφώνεται χειρότερη από την επιστημονική φαντασία. Από την άλλη, ο φόβος της παραπληροφόρησης και των κατασκευασμένων ειδήσεων και γεγονότων μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα υπερ – λογοκρισίας και πλήρους ελέγχου. Πως μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση; Είναι ένα ερώτημα, προσωρινά αναπάντητο. Το σίγουρο είναι πως η ηθική του δημιουργού κάθε τέτοιας εφαρμογής και προγράμματος είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία της στο μέλλον και αυτό είναι που μας κάνει να ανησυχούμε περισσότερο…
*Ιδιωτικός Υπάλληλος.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, στις 08/08/2019