Αρχική Διεθνή Προσπάθεια για πλήρη αποκατάσταση Ισραήλ-Τουρκίας

Προσπάθεια για πλήρη αποκατάσταση Ισραήλ-Τουρκίας

685
0

Στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων του με το Ισραήλ προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από χρόνιες συγκρούσεις. Υπενθυμίζεται, ότι το χρονικό των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών της Ανατολής, ξεκινά από το 2009 αρχικά με φόντο τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την διαρκή υποβάθμιση από την Τουρκία του ρόλου του Ισραήλ στα διεθνή  fora ως κράτος τρομοκράτη. Πρόσφατο αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η αντίθεση του Ισραήλ στην υπογραφή του παράνομου τουρκολιβικού μνημονίου, οδηγώντας σε ρήξη τις σχέσεις τους.

Την μακρά αυτή περίοδο εντάσεων τερματίζουν οι δύο πλευρές, οι οποίες προχωρούν στην εξομάλυνση των σχέσεων τους, εγκαινιάζοντας μια περίοδο σταθερότητας. Με αφορμή την διεθνή οικονομική κρίση που πλήττει εν προκειμένω την τουρκική λίρα, με την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και τις ενδεχόμενες αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που ανακύπτουν από το ρωσο-ουκρανικό, η Τουρκία ωθείται στην αναζήτηση συμμάχων με σκοπό να καταστεί κυρίαρχος γεωπολιτικός παίκτης στη νέα πραγματικότητα και να εξασφαλίσει την οικονομική της ευημερία. Έτσι, η μεταξύ τους συμφιλίωση έχει σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών, του αμοιβαίου εμπορίου και της διασφάλισης της περιφερειακής σταθερότητας στην Μεσόγειο κατοχυρώνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεωστρατηγικά δεδομένα.

Με επίκεντρο τις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία επεδίωξε την αποκατάσταση των σχέσεων και με τα κράτη της Αραβικής Άνοιξης, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων και κυρίως την προμήθεια πετρελαίου, εξαιτίας της κρίσης του φυσικού αερίου.

Διπλωματικά επωφελής χαρακτηρίζεται από την σκοπιά της Ελλάδας η συμμαχία Τουρκίας Ισραήλ, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση το τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας με το Τελ Αβίβ είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν από την Τουρκία. Παράλληλα το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στις σχέσεις μας με τη Τουρκία με την δυνατότητα άσκησης πιέσεων προς την Άγκυρα σε περιπτώσεις όξυνσης της προκλητικότητας εις βάρος της Ελλάδας.