Αρχική Διεθνή Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ισπανία

Έκτακτα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ισπανία

697
0

Έκτακτα ενεργειακά μέτρα έθεσε σε εφαρμογή  η κυβέρνηση της Ισπανίας για την εξοικονόμηση ρεύματος, με την κατανάλωση να έχει ήδη περιοριστεί κατά 5%. Από τις 10 Αυγούστου τέθηκαν μέτρα με τον χαρακτήρα του επείγοντος, τα οποία αφορούν στον περιορισμό του φωτισμού και την μειωμένη χρήση κλιματισμού.

Ήδη στο «μαύρο» βρίσκεται η Μαδρίτη και κεντρικές πόλεις της Ισπανίας, μετά την απόφαση να διακοπεί η φωταγώγηση στα δημόσια κτίρια, αξιοθέατα και καταστήματα κατά τις βραδινές ώρες. Το διάσημο Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης και το κτίριο της Ισπανικής όπερας, που αποτελούν τα κορυφαία αξιοθέατα της Πόλης, βρίσκονται σε συσκότιση. Παράλληλα, οι καταστηματάρχες, υποχρεούνται να  «μαυρίζουν» τις βιτρίνες το βράδυ, μετά τις 10, μέτρο το οποίο είχαν ήδη εφαρμόσει οι επιχειρηματίες, λόγω του φόβου για τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι αυξάνονταν σε συνδυασμό με τα λειτουργικά κόστη. Μάλιστα, χιλιάδες εξωτερικές λάμπες παραμένουν χωρίς φως.

Περιορισμοί επιβάλλονται και στους βαθμούς χρήσης του κλιματιστικού. Συνεπώς, το κλιματιστικό κατά τους θερινούς μήνες, πρέπει να ρυθμίζεται  στους 27 βαθμούς σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις καθώς και στα σπίτια.

Την εξαίρεση του κανόνα, αποτελούν επιχειρήσεις εστίασης, κέντρα καλλωπισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις και γυμναστήρια καθώς και υπηρεσίες φιλοξενίας, τα οποία μπορούν να κλιματίζονται μέχρι και 25 βαθμούς.

Αντίστοιχα, κατά την χειμερινή περίοδο ο κλιματισμός θέρμανσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς. «Ένας βαθμός μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 7%» δηλώνει η  Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα. Παράλληλα οι πόρτες σε όσες υπηρεσίες κλιματίζονται πρέπει να κλείνουν, αντίθετα με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Τέλος, συμφωνήθηκε περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τις περισσότερες χώρες να συμφωνούν σε περιορισμό κατά 15%, ενώ η Ισπανία στο 7%. Να σημειωθεί, ότι η Ισπανία εξαρτάται πολύ λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο.