Αρχική Διεθνή Η Γερμανία μειώνει το ΦΠΑ στα καύσιμα και το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την...

Η Γερμανία μειώνει το ΦΠΑ στα καύσιμα και το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την απραξία της κυβέρνησης

349
0

Ενώ Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές των καυσίμων να καταγράφουν σταθερή ανοδική πορεία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα της ουκρανικής κρίσης, μεγάλο μέρος των πολιτών αδυνατεί να προμηθευτεί καύσιμα και ειδικά φυσικό αέριο, το οποίο πλέον τείνει να γίνει «είδος προς εξαφάνιση».

Στο πλαίσιο ανακούφισης των πολιτών από τις βαρύτατες εισφορές και τις υψηλές τιμές σε καύσιμα και φυσικό αέριο προχωρά η Κυβέρνηση Σολτς στην Γερμανία, ανακοινώνοντας μείωση στο 7% του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, από 19% αρχικά. Η ρύθμιση αναμένεται να έχει ισχύ μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, σημείο καμπής για την οικονομική πορεία, με ευρωπαϊκές μελέτες, να κάνουν λόγο για επαναφορά του πληθωρισμού στα πρότερα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο καγκελάριος είχε την προηγούμενη εβδομάδα θέσει υπόψη της Κομισιόν την πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, πρόταση που απορρίφθηκε από την Ε.Ε.

Στο πλευρό του Γερμανού καγκελαρίου τάσσεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία ήδη είχε θέσει στο κοινοβούλιο την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης εξαπολύοντας μομφές στην κυβέρνηση. Κατηγορεί την Ν.Δ για άρνηση μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα, με τον δείκτη φορολογίας να κατατάσσεται στους υψηλότερους της Ευρώπης. Αναφέρει μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση, πως αντί να προχωρήσει σε αξιοποίηση των φορολογικών υπερεσόδων προς όφελος του πολίτη, αρέσκεται σε ισχυρισμούς του τύπου «η μείωση της εισφοράς στα καύσιμα δεν είναι δίκαιη και ρεαλιστική λύση» καθώς και ότι «οι φτωχοί δεν έχουν αμάξι».