Την επέκταση του σχολικού ωραρίου σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία θέτει στο τραπέζι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, κάνοντας έκκληση στην πολιτεία να ενισχύσει με κονδύλια τους Δήμους ώστε να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και στις ανάγκες του προσωπικού.
Το σχέδιο αυτό εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προβλέποντας πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου κατά το έτος 2022-2023, με το ωράριο να διαμορφώνεται 6:00-18:00. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο 50% των ολοήμερων σχολείων, δηλαδή σε 5.000 σχολεία στην επικράτεια, με επέκταση του ωραρίου αρχικά έως τις 17:30 και αργότερα στις 18:00. Σκοπός του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς και παράλληλα να αναβαθμιστεί ποιοτικά το πρόγραμμα σπουδών.
Λόγος γίνεται όμως για τις ελλείψεις σε προσωπικό στα σχολεία, οι οποίες δεν συνάδουν με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, όπως και οι ελλείψεις σε θέρμανση, λαμβάνοντας υπόψη τις εικόνες με τους μαθητές να κάνουν μάθημα με τις κουβέρτες τους, καθώς και η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και ειδικά διαμορφωμένων χώρων για φαγητό δεδομένης και της κατάστασης με τον covid. Συνεπώς, υποχρέωση της πολιτείας είναι να ενισχύσει σημαντικά τους Δήμους με κονδύλια με σκοπό την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων και την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό. Προσωπικό καθαριότητας καθώς και υποστηρικτικό προσωπικό όπως τραπεζοκόμοι, σχολικοί νοσοκόμοι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί με σκοπό την διασφάλιση της υγείας των μαθητών.