Αρχική Διεθνή Ως «Μακεδόνες» εισήλθαν οι Σκοπιανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των Πρεσπών

Ως «Μακεδόνες» εισήλθαν οι Σκοπιανοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των Πρεσπών

223
0

Τον στόχο της πέτυχε σήμερα η «Βόρεια Μακεδονία», να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από 17 χρόνια υποψηφιότητας και γύρους ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στην Ε.Ε εισχωρεί πλέον ως πολίτες με προστατευμένη «μακεδονική ταυτότητα», που ομιλούν την «μακεδονική γλώσσα» όπως αυτό προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών και η οποία καθίσταται σεβαστή από όλα τα κράτη μέλη, δήλωσε ο βουλευτής της κυβέρνησης, Ντάρκο Κάεφσκι. Κατέρριψε μάλιστα και τις ανησυχίες του αντίπαλου κόμματος περί κινδύνου για τη  «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» και ενδεχόμενου εκβουλγαρισμού.

Αισθητή ήταν και η τοποθέτηση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Νίκολα Ντιμιτρόφ, περί εσφαλμένης χρήσης του όρου «βορειομακεδόνες» από κράτη συμμάχους τις Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τον όρο ως προσβλητικό και μειωτικό, κάτι το οποίο παραβιάζει την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η αναγνώριση ξεχωριστής «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Ήδη, όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» Μπουγιάρ Οσμάνι, με γαλλική πρόταση η «μακεδονική γλώσσα» γίνεται μια από τις 25 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε χωρίς καμία υποσημείωση.

Να σημειωθεί ότι μερικούς μήνες πριν πραγματοποιήθηκε επείγουσα έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» και της Αλβανίας με αφορμή τα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση στην Βουλγαρία να άρει το βέτο εναντίον της «Βόρειας Μακεδονίας» για την είσοδο στην Ε.Ε.

Μετά την είσοδο της «Βόρειας Μακεδονίας» αναμένονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για την είσοδο της Αλβανίας με σκοπό την συμπερίληψη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.