Αρχική Ελλάδα Διαφωνίες των ειδικών για την 4η δόση

Διαφωνίες των ειδικών για την 4η δόση

211
0

της Νέλλης Τάσση

Από σήμερα, Δευτέρα 27-06-2022 ανοίγει η πλατφόρμα για την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) του εμβολίου κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών. Διαφωνίες επικρατούν ωστόσο, μεταξύ των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με την καταλληλότητα χορήγησης της 4ης δόσης και του ποσοστού προστασίας που αυτή προσφέρει, έναντι στη νόσηση από την όμικρον και τις υποπαραλλαγές αυτής.

Μεταξύ αυτών, το Υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει την σύσταση εμβολιαστικής κάλυψης με την 4η δόση στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω. Για τις μικρότερες ηλικίες, όπως αναφέρεται δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποιο πρόσθετο όφελος. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία με ανακοίνωση της αναφέρεται ρητά στο όφελος χορήγησης της 2ης αναμνηστικής δόσης στο ηλικιακό όριο 60 και άνω, ιδίως σ όσους αντιμετωπίζουν υποκείμενο νόσημα. Για την ομάδα 30-59, η 4η δόση απευθύνεται σε όσους το επιθυμούν και σε όσους συντρέχουν λόγοι υγείας, σε ανασοκατασταλμένους ή σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας,  σε όσους λόγω επαγγελματικής φύσεως εκτίθενται στον ιό και εν πάση περιπτώσει σε όσους επιθυμούν να προστατευθούν. Παράλληλα, όσοι έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση και έπειτα νοσήσουν, είναι σαν να έχουν ήδη κάνει την τέταρτη δόση, επισημαίνει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παθολογίας κ. Γιαμαρέλλου.

Τέλος, την αντίθεση του ως προς την χορήγησης της 4η δόσης εκφράζει και ο καθηγητής Ιατρικής κύριος Τέρπος, ο οποίος αναφέρει πως η 4η δόση δεν προστατεύει από τις επικρατούσες παραλλαγές της όμικρον, όπως την όμικρον 4 (ΒΑ.4) και όμικρον 5 (ΒΑ.5), παρά μόνο από το αρχικό στέλεχος, το οποίο έχει εξαλειφθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η προστασία που προσφέρει η 4η δόση  από την σοβαρή νόσο και την εντατική, έχει διάρκεια δύο μηνών βάσει πορισμάτων ισραηλινής έρευνας στο περιοδικό «New England of medicine». Συνεπώς, επισημαίνει δεν υπάρχει νόημα για την χορήγηση περαιτέρω δόσεων, πέραν της τρίτης δόσης

Στον κοινό παρονομαστή που καταλήγει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και ο κύριος Μόσιαλος, είναι στην χορήγηση ενός ενιαίου εμβολίου από τον γενικό πληθυσμό, που θα καλύπτει όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις και τις νεοεμφανιζόμενες που τείνουν να επικρατήσουν στην Ευρώπη και στην Αμερική.