Αρχική Επικαιρότητα Συμβαίνει κάτι με τον κ. Κικίλια;

Συμβαίνει κάτι με τον κ. Κικίλια;

414
0
First government cabinet meeting of the newly elected government of New Democracy party, in the Hellenic Parliament, in Athens, Greece on July 10, 2019. / Πρώτο υπουργικό συμβούλιo της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στις 10 Ιουλίου 2019.

Μια αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την πορεία του κορονοϊού, «περί ανεξάρτητων» απόψεων που εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στην προχθεσινή ενημέρωση τύπου, επανέφερε τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν πρόσφατα για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του υπουργού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα η σχέση Μητσοτάκη-Κικίλια δοκιμάστηκε έντονα από την πρωτοβουλία του δεύτερου να προαναγγείλει, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί διάγγελμα του Πρωθυπουργού, το επερχόμενο lock down, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου, η οποία διέρρευσε στον τύπο του Σαββατοκύριακου.

Ακολούθησε ο ορισμός του κ. Κικίλια σε κεντρικό πρόσωπο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού, έναν ρόλο που ο υπουργός Υγείας έμοιαζε να αποφεύγει «σαν ο διάολος το λιβάνι» ήδη από την έναρξη της επιδημίας, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι ένας ρόλος απαγγελίας δυσάρεστων ειδήσεων θα έπληττε το ηγετικό προφίλ που επιδιώκει να οικοδομήσει για τον εαυτό του ο κ. Κικίλιας.

Σε αυτήν την πορεία των μηνών έχει μεσολαβήσει η ουσιαστική απογύμνωση του κ. Κικίλια από αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας  με την απόδοσή τους στον κ. Κοντοζαμάνη, μια στρατηγική επιλογή που το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη έχει επιφυλάξει και για άλλους υπουργούς όπως ο κ. Γεωργιάδης στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Σταϊκούρας στο Υπουργείο Οικονομικών και αισίως ο κ. Βρούτσης στο Υπουργείο Εργασίας.

Ενδεχομένως οι «ανεξάρτητες απόψεις» που απέδωσε στον κ. Κικίλια ο Αλέξης Τσίπρας να αφορούν στην συγκλονιστική αποκάλυψη του βαθμού εξάπλωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη και υποκρύπτουν μια επιδίωξη του υπουργού Υγείας να οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις του με το Μαξίμου μέσω μιας ηρωικής εξόδου.

Πέραν των προσωπικών στρατηγικών του κ. Κικίλια που ενδεχομένως να εξυπηρετούνται μέσω της απομάκρυνσής του από το Υπουργείο Υγείας εν όψει μιας δυσάρεστης καμπής της μάχης με τον κορονοϊό, θα αποτελέσει πάντως μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης μια αλλαγή στην ηγεσία της οδού Αριστοτέλους, εν μέσω της έξαρσης της επιδημίας και ιδίως υπό το βάρος της πρότασης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, πρόταση που απέρριψε αναφανδόν ο Πρωθυπουργός.

Προβλέπεται η στάση του κ. Κικίλια να απασχολήσει σύντομα εκ νέου το Μαξίμου, διαταράσσοντας σοβαρά την εικόνα του συμπαγούς κυβερνητικού σχήματος που επιδιώκει το επικοινωνιακό επιτελείο της.