Αρχική Διεθνή Πριν 12 χρόνια ο αλβανικός εθνικισμός δολοφόνησε τον Αριστοτέλη Γκούμα

Πριν 12 χρόνια ο αλβανικός εθνικισμός δολοφόνησε τον Αριστοτέλη Γκούμα

228
0

Σαν σήμερα, 12 Αυγούστου 2010 δολοφονείται στυγερά ο Βορειοηπειρώτης Αριστοτέλης Γκούμας στην Χειμάρα από το αλβανικό εθνικιστικό στοιχείο της περιοχής, λόγω του ότι ήταν απλά Έλληνας και ομιλούσε την ελληνική γλώσσα, για το οποίο συνάντησε την οργή των δύο αλβανών δραστών οι οποίοι του απαίτησαν να σταματήσει να ομιλεί την ελληνική γλώσσα.

Ο άτυχος Αριστοτέλης, ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος στη Χειμάρα, στο οποίο δια της βίας εισήλθαν οι δράστες οι οποίοι και του απαίτησαν να σταματήσει να μιλάει ελληνικά στο κατάστημα του. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησαν οι μεταξύ τους διαπληκτισμοί, όταν εκείνος υπερασπιζόμενος την ταυτότητα του αρνήθηκε να σταματήσει να μιλά την μητρική του γλώσσα. Η αντιπαράθεση αυτή δεν άργησε να οξύνει το μένος των αλβανών δραστών εναντίον του. Όταν λοιπόν εκείνος κατευθύνθηκε προς το σπίτι του, οι δολοφόνοι του είχαν στήσει παγίδα και του εμβόλισαν το μηχανάκι με το αυτοκίνητο τους. Η αγριότητα της δολοφονίας, περιγράφεται από τον φρικτό τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε, όπου πέρασαν δύο φορές από το πτώμα του για να σιγουρευτούν ότι είχε πεθάνει.

Μετά την δολοφονία του νεαρού Αριστοτέλη, ακολούθησε πλήθος διαδηλώσεων και αντιδράσεων από το ελληνικό στοιχείο της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο του οδικού άξονα Αυλώνα-Αγίων Σαράντα και την πραγματοποίηση απεργίας των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι συν τοις άλλοις απαιτούσαν ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν εκπροσώπηση και προστασία του ελληνικού στοιχείου από τις αρχές.

Προκλητική ήταν η στάση των αστυνομικών αρχών και η περιφρόνηση μάλλον προς την ταυτότητα του νεκρού Αριστοτέλη, καθώς χρονοτριβούσαν τις έρευνες τους, «κάνοντας πλάτες» ουσιαστικά στο κυρίαρχο αλβανικό στοιχείο, ή φοβούμενοι και ενδεχόμενες αντιδράσεις από μέρους τους. Η πράξη, καταδικάστηκε τόσο από την ελληνική όσο και από την αλβανική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και των αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας τη χαρακτήρισε ως πράξη φανατισμού.

Η δολοφονία του Αριστοτέλη δεν είναι άλλο παρά μέρος των συχνών άνανδρων και ρατσιστικών επιθέσεων του αλβανικού πληθυσμού σε βάρος της ελληνικής πλευράς, οι οποίες αντανακλούν τον σκληροπυρηνικό αλβανικό εθνικισμό και τις αλυτρωτικές τους βλέψεις στην περιοχή της Χειμάρας. Ποιος άλλωστε ξεχνά την πρόσφατη δολοφονία και του πατριώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα;

Η Χειμάρα, όπως είναι γνωστό, αποτελείται από ισχυρή ελληνική μειονότητα, η οποία αγγίζει το 85% του πληθυσμού. Οι κάτοικοι αν και αποκαλούνται δίγλωσσοι (ομιλούμενοι ελληνικά και αλβανικά) η ελληνική γλώσσα ωστόσο ως μητρική είναι η κατεξοχήν χρησιμοποιούμενη.  Αν και θεωρείται ότι η θέση της ελληνικής μειονότητας βελτιώθηκε μετά τον κομμουνισμό, αυτή η εκτίμηση δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Οι επιθέσεις και η τρομοκρατία σε βάρος των Βορειοηπειρωτών είναι συχνό φαινόμενο, αντανακλώντας και μια προσπάθεια εκδίωξης του ελληνικού στοιχείου. Συχνό φαινόμενο είναι οι κινητοποιήσεις που  πραγματοποιούνται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης.

Είναι απαραίτητο να δοθεί ηχηρό μήνυμα και στην ελληνική κυβέρνηση για επανεξέταση της στάσης του αλβανικού κράτους απέναντι στην ελληνική μειονότητα για τη διασφάλιση της προστασίας των κατοίκων και της ταυτότητας τους τόσο ως προς τα ζητήματα διαβίωσης όσο και αναφορικά με την προστασία του από ανάλογες επιθέσεις.