Αρχική Επικαιρότητα Μειώνεται το διεθνές ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa

Μειώνεται το διεθνές ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Golden Visa

153
0

Το ενδιαφέρον τους φαίνεται να χάνουν οι ξένοι επενδυτές από την Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτο και Ιράκ για το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa, σχετικά με την προσφορά απόκτησης ακινήτου στα 250.000 ευρώ. Στο 5,66% καταγράφεται η υποχώρηση της έκδοσης αδειών το 2022 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, οδηγώντας σε απώλεια κερδών. Ωστόσο, αύξηση της έκδοσης αδειών προέρχεται από το Ιράν και την Αμερική.

Στον αντίποδα, θετικό πρόσημο σημειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Πορτογαλία, η οποία κατέγραφε σταθερή ανοδική πορεία στην προσέλκυση επενδυτών κατά τα 2 τελευταία χρόνια. Στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πέτυχε αριθμό ρεκόρ εκδίδοντας 649 άδειες σε επενδυτές τρίτων χωρών. Την πρωτιά στις επενδύσεις κατέχουν η Αμερική και οι χώρες του BRICS, η Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα και Ινδία.

Αυτή την αύξηση ενdιαφέροντος την πέτυχε η Πορτογαλική κυβέρνηση εισάγοντας τροποποιήσεις και θέτοντας γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς την χορήγηση Golden Visa. Ενώ, αρχικά, οι αγορές ακινήτων από τους επενδυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα μητροπολιτικά κέντρα της Πρωτεύουσας και στις τουριστικές περιοχές, πλέον το επενδυτικό πρόγραμμα έθεσε σαν προϋπόθεση την αγορά ακινήτου στις μικρές και απομακρυσμένες πόλεις. Η μεταρρύθμιση αυτή, στοχεύει στην ανάπλαση της περιφέρειας και της βελτίωσης της βιωσιμότητας των απομακρυσμένων περιοχών καθώς και στην πάταξη της αισχροκέρδειας. Μάλιστα, για την προσέλκυση επενδύσεων οικιστικές ζώνες χαμηλής πυκνότητας, προβλέπεται έκπτωση κατά 20% στην αγορά ακινήτου (οικιστικού ή εμπορικού) με τελική τιμή περί 280.000 και 400.000. Για την πρωτεύουσα, εξαίρεση αποτελούν οι επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα. Το εύρος των τιμών για αγορά αντίστοιχων ακινήτων στην Πρωτεύουσα, κυμαίνεται μεταξύ 350.000 και 500.000, ανάλογα με τα έτη κατασκευής, το είδος και την κατάσταση του κτιρίου

Στην Ελλάδα, ισχύει αντίθετα το οριζόντιο ποσό των 250.000 χωρίς διαφοροποίηση ανάλογα με την τοποθεσία, τα έτη κατασκευής, το είδος και την κατάσταση του ακινήτου, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται σχεδόν αποκλειστικά στα νότια προάστια της Αττικής για λόγους κερδοφορίας.

Συνεπώς, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό πλάνο ανάλογο με της Πορτογαλίας που θα επιδρά ισορροπημένα σε όλα τα προάστια του αστικού ιστού, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, τις οικιστικές ζώνες χαμηλής πυκνότητας Αττικής και περιφέρειας και των άγονων νησιών, με διαφοροποιήσεις στις τιμές των ακινήτων ανά προάστιο, ανάλογα με το έτος κατασκευής, την ρυμοτομία, το είδος και την κατάσταση του ακινήτου.