Αρχική Επικαιρότητα Δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις ιερέων

Δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις ιερέων

220
0

Τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί προσλήψεων 4.000 ιερέων διαψεύδει τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στην πραγματικότητα, καμία επιπλέον πρόσληψη δεν βρίσκεται στο τραπέζι και κατ’ επέκταση ουδεμία δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 έχει κλειδώσει και δεν περιλαμβάνει προσλήψεις νέων ιερέων.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, συνιστά επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945 βάσει του οποίου 3.520 ιερείς μισθοδοτούνται από το δημόσιο, με αντίστοιχο ΦΕΚ διορισμού με μόνιμη σχέση εργασίας, χωρίς ωστόσο να κατέχουν κάποια οργανική θέση. Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς, είχε ως συνέπεια την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, τόσο συνταξιοδοτική, όσο και εργασιακή και ασφαλιστική σε μεγάλο αριθμό ιερέων, καθώς και ανισότητες στα εκκλησιαστικά κλιμάκια, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος έχει οργανικές θέσεις, ενώ η Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις Δωδεκανήσου δεν διαθέτουν.

Με τον νέο νόμο αναμένεται να προστεθούν 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις στις ήδη υπάρχουσες 6.000 στην Εκκλησία της Ελλάδος και 955 στην Μητρόπολη της Κρήτης για τους ήδη εργαζόμενους κληρικούς. Επιπλέον, αναμένεται η κατανομή οργανικών θέσεων από την Ιερά Σύνοδο και στις Μητροπόλεις της περιφέρειας με σχετικά διατάγματα. Επιπλέον, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ενοριών, οι οργανικές θέσεις δεν θα είναι προσωπικές αλλά θεσμικές. Στην περίπτωση που ένας κληρικός επιθυμεί να μετατεθεί σε άλλη εκκλησία, θα μπορεί να το πράξει εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση. Αντίστοιχα, στην περίπτωση που ο ιερέας επιθυμεί να προσλάβει παραπάνω από τους ήδη προβλεπόμενους κληρικούς, θα το πράξει ιδιωτικά με ιδίους πόρους, χωρίς συνεπώς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Κατά τον ίδιο τρόπο, προβλέπεται και η χειροτόνηση επισκόπων από την Εκκλησία, με μοναδική όμως εξαίρεση τις περιπτώσεις σύστασης νέων μητροπόλεων, όπου θα προκηρύσσεται κανονικά θέση Μητροπολίτη από το κράτος, προηγούμενη διαπίστωση ότι στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν υποδομές και προσωπικό.

Τέλος, σημαντική παράμετρος του νομοσχεδίου, αποτελεί η ρύθμιση για τους ιερείς που βρίσκονται υπόλογοι στην δικαιοσύνη για πάσης φύσεως ποινικά αδικήματα. Για την εν λόγω κατηγορία, προβλέπεται μείωση του μισθού του στο 50% μέχρι την οριστικοποίηση της δικαστικής απόφασης. Στην περίπτωση ενοχής, ο μισθός διακόπτεται και εκκενώνεται η οργανική του θέση, ενώ σε περίπτωση αθωότητας, προβλέπεται επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων.